İşletmeniz için endüstriyel aydınlatmayı düşünürken, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç tür vardır. Aşağıdaki bilgiler size bu farklı ışık türleri, farklı türlerin bazı artıları ve eksileri ve endüstriyel ışıkların ne için kullanıldığı hakkında bir genel bakış sağlayacaktır.
Endüstriyel dünyada birçok farklı uygulama için aydınlatma yapılmaktadır. Sprey boya kabinleri için aydınlatma, patlamaya dayanıklı aydınlatma, deniz aydınlatması ve özellikle nemli ortamlar için üretilmiş aydınlatma bu ışıklardan bazıları olabilir.
Endüstriyel durumlar için üretilmiş üç ana ışık türü vardır: LED, halojen ve borulu floresan. Bu farklı türlere bir göz atalım ve her birinin nasıl çalıştığına dair temel bilgileri keşfedelim.
LED veya “ışık yayan diyot” aydınlatması, yeşil, sarı ve kırmızı dahil olmak üzere çeşitli renklerde gelir. Neredeyse yok edilemezler ve çalıştırmak için çok az elektrik kullanırlar. Bu da onları çok uygun maliyetli hale getirir. Pozitif ve negatif olmak üzere iki diyot içerirler. Akım pozitiften negatife doğru akar ve bu gördüğünüz ışığı yaratır. Akkor ışıktan daha az ısı yayarlar, bu da onları endüstriyel işyerleri için harika kılar, ancak gerçek aydınlatma bileşenleri geleneksel floresan aydınlatma armatürlerinden daha pahalı olabilir.
Diğer bir endüstriyel aydınlatma türü halojendir. Halojen lambalar da maliyet tasarrufu sağlar. Çok fazla ışık yayarlar ve minimum miktarda elektrik kullanırlar. Bir halojen ışıkta, ampul bir soy gazla (veya halojenle) doldurulur ve bu soy gazın içinde bir tungsten filamanı bulunur. Halojen filamentin yanmasını engellerken filament ısınır.
Son olarak, çoğu işyerindeki geleneksel aydınlatma, hepimizin aşina olduğu floresan boru şeklindeki çeşittir. Bu ışıklarda, uzun silindirik bir tüp cıva buharı ve bir fosforla doldurulur. Cıva buharı, içinden bir elektrik yükü geçtiğinde fosforla reaksiyona girerek ışığı oluşturur. Bu lambaların ayrıca içinden geçen elektrik akımını kontrol etmek için bir balast ihtiyacı vardır. Geçmişte sadece daha büyük floresan ampuller ve armatürler mevcuttu, ancak zamana ve farklı uygulamaların ihtiyaçlarına uygun olarak şimdi daha küçük armatürler ve ampuller yapılıyor.
Bazen dar alanlarda kullanım için elde tutulan bir cihaza ihtiyaç duyulur. El tipi endüstriyel aydınlatma mevcuttur ve taşınabilir bir ışığa ihtiyaç duyduğunuz her yerde kullanılabilir. Motor tamiri, uçak bakımı, denizcilik uygulamaları ve elektrik panolarının denetimi, endüstriyel el tipi aydınlatmanın işi nerede yapacağına dair örneklerdir.
Endüstriyel aydınlatmada büyütme de masa üstü ünitelerde bulunan bir seçenektir. Bunlar temel olarak, incelemekte olduğunuz şey için ihtiyacınız olan yüksekliğe ayarlanan bir kola takılan, genellikle floresan olan bir ışıkla çevrili bir büyüteçtir.
Lens koruması genellikle bir gerekliliktir ve birçok uygulama için mevcuttur. Bu lens koruması, ampulü kırılmaya karşı korur ve işyerinde patlamalara neden olabilecek tozdan korur. Toz dolu alanlar için patlamaya dayanıklı aydınlatma şarttır. Bu alanlar tahıl ambarları, yem fabrikaları, kereste fabrikaları ve alçı fabrikaları olabilir. Bazı metal işlemleri (alüminyum taşlama veya zımparalama gibi) ve birçok dökümhane, yaptıkları metal tozun patlayıcı özelliğinden dolayı bu patlamaya dayanıklı armatürlere de ihtiyaç duyar.
Endüstriyel aydınlatmanın DC versiyonları da vardır. Hareket halindeki araçlar, işyerinde dolaşırken kolayca görülebilmelerini sağlayan taşınabilir sarı ışıklar. Vinçler ve çekici motorlar, forkliftler gibi araçlar onlara ihtiyaç duyar.
Gördüğünüz gibi, işiniz için bu ışıkları değerlendirirken, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç tür ve stil var. Bu yazımız, umuyoruz ki farklı ışık türlerine, işin nasıl yapıldığına ve endüstriyel ışıkların ne için kullanıldığına dair sizlerde genel bir bakış oluşturmuştur.