Endüstriyel Aydınlatma Nedir?

  • Telefon

    +90 533 961 58 03

  • Adres

    34421 / Karaköy / İstanbul / Turkey





    Endüstriyel Aydınlatma Nedir?

    “Endüstriyel aydınlatma nedir?” sorusunu, tesislerde, tasarruf, güvenlik, verimlilik ve performans faktörleri gözetilerek farklı sınıf ve standartlarda endüstriyel armatür olarak tanımlanan ürünlerin kullanılması olarak yanıtlayabiliriz.

    Üretim, ambalajlama, depolama, madencilik, denizcilik, spor kompleksleri benzeri endüstriler ve endüstriyel tesislerin altyapılarında aydınlatma kayda değer bir konudur. Aydınlatmanın yeterliliği, niteliği, çalışan sağlığını gözetmesi, verimlilik ve tasarruflu olması pek çok açıdan ele alınması, birçok endüstride kritik bir husustur. Bu klasmanda yer alan endüstriyel tesislerde, endüstriyel armatürler olarak tanımladığımız, aşırı sıcak-soğuk ve ısı şokları gibi iklimsel koşullarda dahi performans sergileyen endüstriyel aydınlatma ürünleri kullanılmaktadır. Doğru planlanmış ve nitelikli bir şekilde aydınlatılmış ortam gerekliliği, iş güvenliği açısından da bir zorunluluktur.

    Endüstriyel aydınlatma için LED armatürler, büyütme ışıkları, floresan lamba, alçak ve yüksek tavan armatürleri gibi farklı tür ve niteliklere sahip endüstriyel armatürler tercih edilebilir. Aydınlatma tipi ve malzemelerinin seçimini, ortamın sıcaklığı, yangın riski, ortamdaki ortalama nem durumu gibi faktörler belirlemektedir. Örneğin yangın riskinin yüksek olduğu tesislerde, proje gereksinimi doğrultusunda koruma ve dayanım sınıfı yüksek armatürler tercih edilmelidir.

    Endüstriyel Aydınlatma Tasarımı

    Endüstriyel tesislerin aydınlatma tasarımı ya da diğer bir tanımla projelendirilmesinde öne çıkan ayrıntılar:
    Tesisat ve aydınlatma materyalleri, ortam gereksinimlerine uygun şekilde seçilmelidir,
    İşletmelerin bakım ve onarım maliyetlerini düşürmek ve sürdürülebilir kılmak hedeflenmelidir,
    Çalışan / çalışma alanı performansı ve görsel konforun gözetilmesi,
    İş ve üretim akışında aydınlatma kaynaklı hata ve performans kayıplarını minimize etmek,
    İşyeri ve çalışan güvenliğinin gözetilmesi,
    Aydınlatma hesaplamalarında TS EN 12464-1 yönetmeliği standartlarına uygunluk,

    Endüstrilerde Enerji Verimliliği

    Enerji birim maliyetleri, işletmeler için yüksek gider maliyetlerinin oluşmasına neden olmakta. Günümüz ekonomisinde rekabet gücünün korunabilmesi, enerji verimliliği yatırımları ile doğru orantılıdır. Endüstriyel aydınlatma yatırım geri dönüş süreleri oldukça kısadır ve uygulama pratiği farklı zaman / maliyet avantajları sağlamaktadır.
    İyi aydınlatılmış alanlar ile gün içerisinde iş veriminin arttırılmış görsel performans ve görsel konfor ile optimize edilmesi mümkündür. İdeal çalışma ortamı için çalışan performans ve verimliliğini etkileyen tüm etmenlerin tespiti ve bu etmenler gözetilerek aydınlatma planlaması ve uygulamasının yapılması zaruridir.